EU a Kanada čekají brzkou dohodou o volném obchodu

16.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Toronto 16. října (ČTK) - Evropská unie a Kanada počítají s brzkým dokončením vleklých rozhovorů o vytvoření společné zóny volného obchodu. Uvedli to dnes představitelé obou stran. Jednání měla být původně uzavřena již do prosince 2011.

"Je tu naděje, že rozhovory budou dokončeny v příštích dnech," sdělil agentuře AP mluvčí evropského komisaře pro zahraniční obchod John Clancy. Kanadský premiér Stephen Harper prohlásil, že jeho země jednání dokončí už "brzy".

Sjednanou dohodu budou ještě muset schválit všechny členské země EU a kanadské provincie. Harper doufá, že dohoda přispěje k diverzifikaci kanadského zahraničního obchodu.

EU je druhým největším obchodním partnerem Kanady, která je pro EU v obchodě až na 12. místě v pořadí. Kanada exportuje 75 procent svého vývozu do USA, zatímco do EU je to jen deset procent.

Podle studie z roku 2008 by dohoda s Kanadou mohla zvýšit hrubý domácí produkt EU do sedmi let od uzavření o 11,6 miliardy eur (téměř 300 miliard Kč). Evropský vývoz do Kanady by měl stoupnout o 24 procent a kanadský export do EU o zhruba 21 procent.

EU letos zahájila rozhovory o vytvoření zóny volného obchodu také se Spojenými státy. Podle odhadů Evropské komise by dohoda s USA měla v Evropě vést ke vzniku až 400.000 nových pracovních míst a ke zrychlení hospodářského růstu o půl procentního bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK