Americké akcie před schválením dohody v Kongresu výrazně posílily

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Americké akcie po středečním dosažení dohody v americkém Senátu o zvýšení takzvaného dluhového stropu Spojených států zamířily vzhůru a v závěru připsaly více než jedno procento. Kompromisní zákon, který zvyšuje dluhový limit a obnovuje dva týdny zablokované financování federální vlády, po ukončení obchodování na Wall Street schválil americký Senát i dolní komora Kongresu Sněmovna reprezentantů.

Dow Jonesův index ve středečním závěru zpevnil o 1,36 procenta na 15.373,83 bodu. Širší index S&P 500 připsal 1,38 procenta na 1721,54 bodů a pohyboval se jen čtyři body pod rekordním maximem, kterého dosáhl 18. září. Index technologického trhu Nasdaq Composite vykázal nárůst o 1,2 procenta na 3839,43 bodů.

Bez schválení vyššího stropu pro zadlužení by americká vláda dnes ztratila možnost obstarat si peníze pomocí emise nových dluhopisů, což by mohlo vyústit v její neschopnost splácet závazky. Takový vývoj by podle expertů mohl ohrozit i ekonomickou aktivitu v jiných zemích světa. Kompromis počítá se zvýšením dluhového limitu, díky kterému zůstane vláda likvidní nejméně do 7. února. Až do 15. ledna pak zajistí obnovu plného financování vládních aktivit, které bylo od počátku října pozastaveno.

Zatímco rozpočtové problémy Washingtonu byly ve středu hlavním motorem dění na trhu, analytici předpokládají, že nyní se pozornost zaměří na výsledkovou sezonu za třetí čtvrtletí. Akcie Bank of America Corporation ve středu připsaly přes dvě procenta poté, co se banka ve třetím kvartálu vrátila k zisku.

Investoři budou podle některých expertů také pozorně sledovat, jestli rozpočtové problémy a hrozba nezvýšení dluhového limitu nezanechala negativní vliv na výsledky nebo prognózy. Podle stratéga Davida Joye ze společnosti Ameriprise Financial by politická nejistota mohla nahlodat prognózy příjmů.

Na devizových trzích v Asii dnes dolar během čekání na výsledek hlasování v americké Sněmovně reprezentantů posílil k jenu na třítýdenní maximum. Po hlasování k japonské měně oslabil o 0,1 procenta na 98,65 JPY. Dolarový index k šesti hlavním měnám klesl o 0,1 procenta na 80,367 bodu a vzdálil se tak měsíčnímu maximu, na které se dostal ve středu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK