Zakladatel eBay potvrdil společný projekt s novinářem Greenwaldem

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Zakladatel internetové aukční síně eBay Pierre Omidyar potvrdil, že spolupracuje s novinářem britského listu Guardian Glennem Greenwaldem na novém projektu internetové žurnalistiky. Miliardář ho chce podpořit 250 miliony dolary (zhruba 4,7 miliardy korun), informovala dnes agentura DPA.

Greenwald, jenž se proslavil články o činnosti americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) na základě informací od bývalého spolupracovníka amerických tajných služeb Edwarda Snowdena, už ve středu oznámil, že z Guardianu odchází.

Omidyar prý na novém internetovém projektu pracuje od léta. Během příprav zjistil, že má s Greenwaldem podobné nápady, a tak oba spojili své síly.

Šestačtyřicetiletý Omidyar uvedl, že nová mediální služba se nebude omezovat na investigativní žurnalistiku, ale bude zahrnovat široké spektrum témat. Cílem je získat nezávislé novináře z mnoha oborů.

Podnikatel, jehož jmění se odhaduje na osm miliard dolarů, původně uvažoval o koupi amerického deníku Washington Post. Ten nakonec převzal zakladatel internetového prodejce Amazon Jeff Bezos - rovněž za 250 milionů dolarů.

Organizační struktura ani jméno nového média a další podrobnosti zatím nejsou známy. Veškeré příjmy budou investovány zpět do novinařiny, zdůraznil Omidyar.

Greenwald ve středu řekl, že přechází k nejmenovanému internetovému projektu, v němž má "utvářet celé novinářské oddělení". Prý bude vyhledávat bude publicisty a redaktory, kteří sdílejí stejné hodnoty.

Sám Greenwald hodlá nadále žít v brazilském Riu de Janeiro, zatímco nové vydavatelství prý bude mít hlavní kanceláře v New Yorku, Washingtonu a San Francisku.

Snowden, který na veřejnost vynesl tisíce tajných dokumentů týkajících se rozsáhlého sledovacího programu NSA, si vybral právě Greenwalda jako novinářského partnera a poskytl jemu a americké režisérce Lauře Poitrasové v Hongkongu dlouhý rozhovor. Ten počátkem června rozpoutal skandál kolem rozsáhlého sledování internetu americkými a britskými tajnými službami.

Greenwald a Poitrasová jsou pravděpodobně jedinými lidmi, kteří mají v rukou veškerý materiál, který se Snowden rozhodl vynést.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK