Fischer: Fed přispívá ke vzniku nové realitní bubliny v USA

17.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. října (ČTK) - Jeden z předních z činitelů americké centrální banky (Fed) dnes varoval před vznikáním nové "bubliny" na trhu obytných realit. K ní přispívá Fed svými pokračujícími nákupy hypotečních dluhopisů, řekl prezident Federální rezervní banky v Dallasu Richard Fisher. Minulý hypoteční a realitní boom zvýšil ceny realit na neudržitelné úrovně a následný pád cen byl spouštěčem těžké globální finanční krize.

"Začínám pozorovat nejen ve své oblasti, ale i v celé zemi, že se objevují známky vznikající bubliny na trhu bydlení," řekl Fisher novinářům po projevu v Ekonomickém klubu v New Yorku. "Vede mě to k opatrnosti ohledně našeho programu nákupů cenných papírů zajištěných hypotékami," uvedl.

Fed od finanční krize let 2008 až 2009 podporuje ekonomiku nulovými úrokovými sazbami a nestandardními opatřeními. Nyní každý měsíc kupuje dluhopisy za 85 miliard dolarů, z toho téměř polovinu tvoří aktiva krytá hypotékami. Snižuje to úrokové sazby na trhu a vede k růstu poptávky po hypotékách.

Fed od jara signalizoval, že ještě letos začne nákupy dluhopisů omezovat, v září tak ale ke všeobecnému překvapení neučinil a naděje na takový krok je nyní vzhledem k rozpočtové krizi ve Washingtonu prakticky nulová. Sám Fisher dal dnes najevo, že kvůli rozpočtovému "zmatku" na nadcházejícím zasedání měnového výboru Fedu omezení nákupů nepodpoří. Fisher přitom patří k "jestřábům", tedy k těm, kdo kladou důraz na zabránění růstu inflace a vzniku bublin na úkor podpory aktuálního ekonomického růstu.

Fisher ale upozornil na silný meziroční růst cen obytných realit v Texasu a řadě dalších států. Ceny starších domů na trhu v srpnu meziročně vzrostly o 15 procent, třebaže v posledních měsících hypoteční úroky kvůli náznakům zpřísnění měnové politiky Fedu výrazně stouply, uvedla agentura Reuters.

"Musíme být ostražití a uvědomit si, že v historii byla období, kdy Fed ekonomiku nadměrně stimuloval. Obávám se, že v této tradici teď pokračujeme," uvedl Fisher. K minulé bublině podle ekonomů Fed výrazně přispěl tím, že od mírné recese roku 2001 udržoval příliš dlouho neúměrně uvolněnou měnovou politiku, a zvyšoval tím množství peněz a úvěrů v ekonomice.

"Nikdo neví, kdy bublina splaskne. Podle mého názoru se ale ke zlomovému bodu dostáváme každým dolarem, za nějž kupujeme státní dluhopisy a hypotékami kryté cenné papíry," řekl Fisher.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK