Širší index Wall Street díky dohodě v USA stoupl na nové rekordy

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Široký index amerických akcií S&P 500 stoupl na konci čtvrtečního obchodování na nové rekordní maximum. Investoři opět získali důvěru v trh poté, co se v USA podařilo na poslední chvíli odvrátit hrozbu pádu Spojených států do platební neschopnosti. Neuspokojivé výsledky firmy IBM a dalších ale stáhly dolů užší burzovní index Dow Jones.

Široký index S&P 500 se zhruba půl hodiny před závěrem obchodování vyhoupl nad 1730 bodů a překonal tím své dosavadní průběžné maximum 1729,86 bodu z 18. září. Na konci obchodování připsal 11,36 bodu, tedy 0,66 procenta, a dostal se až na hodnotu 1732,9 bodu. Překonal tím dosavadní rekordní závěr 1725,52 bodu rovněž z 18. září. Naopak užší index 30 nejvýznamnějších firem Dow Jones vlivem neuspokojivých čtvrtletní výsledků firmy IBM či banky Goldman Sachs oslaboval a v závěru odepsal 0,03 procenta na 15369,85 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 0,62 procenta na 3863,15 bodu.

Americký Kongres ve středu na poslední chvíli schválil dohodu, která zvyšuje dluhový strop a uvolňuje vládě peníze na provoz. Zabránil tak tomu, aby se největší světová ekonomika ocitla v platební neschopnosti.

Firma IBM oznámila, že její příjmy ve čtvrtletí klesly o čtyři procenta, více, než se očekávalo, a její akcie během dne oslabily na dvouleté minimum. Akcie Goldman Sachs, páté největší americké banky podle velikosti aktiv, odepsaly 2,4 procenta poté, co firma oznámila snížení čtvrtletních výnosů o pětinu.

Na devizových trzích se dolar k hlavním měnám ve čtvrtek dostal na nejnižší úroveň za přibližně osm měsíců s tím, jak se pozornost investorů otočila na ekonomické důsledky dvoutýdenní rozpočtové krize v USA. Někteří investoři se obávají zhoršení vyhlídek růstu největší světové ekonomiky. To by mohlo znamenat pokračování podpůrné měnové politiky americké centrální banky přinejmenším do začátku příštího roku.

Dolarový index k šesti hlavním měnám klesl až na 79,613 bodu, nejníže od začátku února. Euro k dolaru posílilo až na 1,3681 USD, tedy nejvyšší úroveň za více než osm měsíců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK