Kvůli sporu s USA ohledně úniků končí ve Švýcarsku další banka

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 18. října (ČTK) - Švýcarský soukromý finanční ústav Bank Frey & Co ukončí činnosti. Zdůvoďňuje to "neudržitelnými" náklady, které prý má v důsledku sporu mezi touto alpskou zemí a Spojenými státy kvůli údajným daňovým únikům. Podle agentury Reuters je Bank Frey & Co druhou švýcarskou bankou, která kvůli tomuto sporu končí.

Spojené státy mají podezření, že někteří bohatí Američané se pomocí tajných švýcarských kont vyhýbají placení daní v USA. Washington se kvůli tomu snaží poodhrnout roušku bankovního tajemství, které má ale ve Švýcarsku bohatou tradici.

Bank Frey je jednou ze 14 švýcarských bank, které americké úřady v současnosti vyšetřují. Obvinění vůči ní nevznesly. Na banku se ale už nevztahuje americko-švýcarská dohoda o vyrovnání, která umožňuje některým institucím vyhnout se stíhání pod podmínkou, že zveřejní některé informace o majetku klientů z USA, které byly dosud považovány za tajné.

Banka tvrdí, že přísnější pravidla pro přijímání klientů z USA a dalších zemí vedly k tomu, že náklady jsou neudržitelné. Akcionáři se ve čtvrtek večer na mimořádné valné hromadě rozhodli obchodní činnost banky ukončit.

"V důsledku vývoje v nedávných letech se objevily určité okolnosti a problémy, především ve Švýcarsku, které znamenají, že pro malou banku již nemá význam pokračovat v přeshraničních službách," uvedl předseda představenstva banky Markus Frey.

Kauza daňových úniků již dříve dostihla nejstarší soukromou švýcarskou banku Wegelin & Co. Banka na začátku roku přiznala, že se na únicích podílela a soud ve Spojených státech jí na jaře nařídil zaplatit pokutu 57,9 milionu dolarů. Banka po skandálu v USA prodala většinu majetku a rozhodla se ukončit činnost.

Bank Frey na konci minulého roku spravovala majetek za 1,9 miliardy švýcarských franků (39,6 miliardy Kč). Z finančního hlediska je prý zdravá a likvidace ji nečeká.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK