Výrobci letadel Cessna klesl čtvrtletní zisk skoro o třetinu

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 18. října (ČTK) - Americké firmě Textron, která je výrobcem letadel Cessna, klesl ve třetím čtvrtletí zisk skoro o třetinu. Textron je největším výrobcem obchodních letadel na světě, společnost má ale teď problémy s odbytem svých strojů. Drobní podnikatelé totiž kvůli nejisté ekonomické situaci ve Spojených státech šetří, a odkládají tudíž nákupy na později.

Zisk z běžné činnosti ve třetím čtvrtletí do 28. září klesl na 98 milionů dolarů (1,8 miliardy Kč). Oproti předchozímu roku to znamená pokles o 31 procent. Celkové tržby pak firmě v meziročním srovnání klesly o 3,3 procenta na 2,9 miliardy dolarů (54,7 miliardy Kč).

Loni se na prodeji obchodních letadel podepsala hrozba takzvaného pádu z fiskálního útesu a s tím spojené prudké zvýšení daní a naopak snížení výdajů. V letošním roce se měl odbyt zlepšit. Škrty v amerických vládních výdajích ale přiměly majitele malých firem, kteří jsou v případě letadel Cessna hlavními zákazníky, více dbát na své výdaje. Dodávky letadel Citation v divizi Cessen se ve třetím čtvrtletí snížily o skoro 40 procent na 25 strojů.

Společnost dnes také podle agentury Reuters snížila odhad zisku na celý letošní rok v průměru o 25 centů na 1,90 až 2,1 dolaru na akcii.

Společnost vyrábí i golfové vozíky EZ-Go a vrtulníky Bell. Výrobce vrtulníků Bell Helicopter ze skupiny Textron před třemi lety koupil českou společnost Aviation Service, která se zaměřuje na opravy letadel a dodávky avionických systémů pro vojenské a civilní letectví.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK