Rosněfť se s čínskou CNPC dohodla na společné těžbě na Sibiři

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 18. října (ČTK) - Největší ruská ropná společnost Rosněfť dnes podepsala s čínskou CNPC předběžnou dohodu o společné těžbě ropy na jihovýchodní Sibiři. Pro největší čínskou ropnou firmu je to první dohoda o společném rozvoji ruských ropných nalezišť. Rusko dosud u Číny preferovalo dohody o dlouhodobých dodávkách.

Obě společnosti budou podle dohody spolupracovat na rozvoji pole Sredněbotuobinskij v Irkutské oblasti a dělit se o příjmy. Licenci na rozvoj pole Rosněfť získala letošním převzetím ropného producenta Taas-Jurjach. Rosněfť bude mít na společném podniku s čínským partnerem 51 procent.

Pole Sredněbotuobinskij se nachází asi 160 kilometrů severně od ropovodu ESPO, který přepravuje ropu z východní Sibiře k pobřeží Tichého oceánu. Rosněfť dodává do Číny touto cestou 300.000 barelů ropy denně a letos se dohodla na zdvojnásobení dodávek.

Rosněfť už uzavřela podobnou dohodu s další čínskou ropnou společností Sinopec pro těžbu ropy v Udmurtsku západně od Uralu. Rosněfť k takovým dohodám tlačí její zadluženost, která dosahuje 57 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Ruská ropná jednička si letos posílila svou pozici převzetím britsko-ruské společnosti TNK-BP za 55 miliard dolarů.

Podle Rosněfti obsahuje Sredněbotuobinskij více než 134 milionů tun ropy a přes 155 miliard krychlových metrů plynu. Těžba ropy na poli začala teprve tento měsíc. Příští rok by se z něj měl vytěžit jeden milion tun a od roku 2017 se má produkce dostat na pět milionů tun ročně.

Rusko je největším producentem ropy na světě. Čína se minulý měsíc stala největším světovým dovozcem této suroviny, když předstihla Spojené státy. Do roku 2020 má vydat na dovoz ropy celkem 500 miliard dolarů, zatímco americký dovoz už dosáhl maxima na úrovni 335 miliard USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK