Dolar kvůli nejistotě ohledně dalších kroků Fedu klesá

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. října (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje a vůči euru a koši hlavních měn se propadl nejníže za osm a půl měsíce. Důvodem jsou obavy, že centrální banka USA (Fed) začne kvůli politickým bojům na počátku tohoto měsíce omezovat svůj stimulační program později, než se čekalo.

Kolem 17:55 SELČ euro vůči dolaru posílilo o 0,2 procenta na 1,3695 USD, když během dne vystoupilo až na 1,3703 USD. K jenu euro vzrostlo o 0,1 procenta na 133,90 JPY. Dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 97,77 JPY. Ke koši šesti hlavních měn dolar klesl až na 79,478 bodu, nejníže od února.

Analytici se obávají, že zavření amerických úřadů v prvních dvou týdnech tohoto měsíce bud mít negativní dopad na americkou ekonomiku. Je tak pravděpodobné, že Fed ponechá svůj program nákupu dluhopisů beze změny nejméně do konce letošního roku. To bude mít negativní dopad na dolar a euro by mohlo k dolaru stoupnout až na 1,40 USD.

Investoři se nyní zaměří na statistické údaje z USA. Zajímat je bude zvláště zpráva o vývoji nezaměstnanosti za září, která kvůli zavření vládních úřadů nebyla zveřejněna. Ministerstvo práce má zveřejnit zprávu v úterý, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK