Americké akcie rostou, S&P stoupá na nová maxima

18.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. října (ČTK) - Americké akcie dnes vesměs zahájily vzestupem a jejich širší index stoupá na nová maxima. Trh podpořily výsledky internetového gigantu Google, banky Morgan Stanley a konglomerátu General Electric. Náladu investorů povzbudily i údaje o zesílení ekonomického růstu v Číně.

Širší index S&P 500 v poledne newyorského času (18:00 SELČ) získával 0,4 procenta a pohyboval se kolem 1740 bodů. Ve čtvrtek se index dostal na nový rekord nad 1730 bodů.

Užší index Dow Jones naopak oslaboval o 0,15 procenta na 15.350 bodů. Index technologického trhu Nasdaq posílil o 0,8 procenta na 3893 bodů a je na maximu za 13 let. S&P 500 a Nasdaq směřují k nejsilnějšímu týdennímu nárůstu za tři měsíce.

Akcie Googlu vystoupily krátce po zahájení obchodů o 13 procent a poprvé se dostaly nad hranici 1000 dolarů. Podpořily je nečekaně příznivé výsledky firmy. V polovině dne Google přidával proti čtvrtku procent.

Akcie Morgan Stanley po zprávě o silném růstu zisku posílily o tři procenta. Podobným tempem rostly akcie General Electric. Dow Jones ale srážel pokles akcií Microsoftu a maloobchodní společnosti Home Depot.

Náladu na trhu pozvedly i ranní údaje z Číny. Čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila růst na 7,8 procenta z tempa 7,5 procenta v předešlém čtvrtletí a zaznamenala nejrychlejší expanzi od začátku letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK