Objem bankovních úvěrů stoupl v srpnu o 4,2 pct na 2,4 bilionuKč

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl na konci srpna meziročně o 4,2 procenta na 2,44 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o 0,5 procenta, úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o 3,7 procenta a spotřebitelské úvěry mírně klesly o 0,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

Objem úvěrů na bydlení vzrostl o 4,8 procenta, naopak mírně klesá objem kontokorentních úvěrů obyvatelstvu a pohledávek z karet. "Úvěry obyvatelstvu dále rostou, především ty na bydlení. Aktuální čísla mohou indikovat víru českých domácností v konec recese, a to i proto, že se zdá, že se zastavuje pokles spotřebitelských úvěrů," komentoval data analytik asociace Jiří Bušek.

Ačkoliv jsou statistiky nových úvěrů poskytnutých domácnostem do značné míry zkreslené možností refinancování či konsolidace závazků, potvrzují možnou změnu trendu především u spotřebitelských úvěrů. Za osm měsíců roku poskytly banky o čtvrtinu větší objem nových úvěrů na spotřebu než ve stejném období loni.

Úrokové sazby se v historickém srovnání drží stále na velmi nízkých hodnotách, přestože v srpnu v případě nefinančních podniků mírně rostly. Nepatrně vzrostly i úrokové sazby z nových úvěrů na bydlení, u úvěrů na spotřebu se naopak průměrná úroková sazba z nových úvěrů snížila.

Podíl klasifikovaných rizikových úvěrů se snížil jak u úvěrů podnikům (12,3 procenta), tak pro obyvatelstvo (7,5 procenta). Kvalita úvěrového portfolia v segmentu nefinančních podniků se stále zlepšuje, v případě úvěrů obyvatelů nastala v tuto chvíli stagnace, upozornil Bušek. U nefinančních podniků se zmenšil i poměr úvěrů v selhání (na 7,4 procenta), u obyvatel byl zaznamenán mírný nárůst poměru na 5,1 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK