Dolar před zprávou o americké zaměstnanosti posiloval k jenu

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizových trzích zpevňuje vůči japonskému jenu a mírně posiloval i ke koši šesti hlavních světových měn. Trhy čekají na úterní opožděné zveřejnění zprávy o vývoji zářijové nezaměstnanosti ve Spojených státech. Podle některých investorů by zpráva mohla oživit debatu o tom, kdy americká centrální banka (Fed) omezí svou podpůrnou měnovou politiku.

Dolar k jenu dnes před 18:00 SELČ zpevňoval o zhruba 0,4 procenta na 98,13 JPY. Euro k dolaru naopak o 0,1 procenta oslabovalo a bylo na 1,3670 USD. Zůstávalo tak nedaleko maxima za osm měsíců, na které se vyhouplo v pátek. Dolarový index, který měří výkonnost americké měny k šesti hlavním měnám, dnes vykazoval růst o 0,1 procenta na 79,698 bodu, což je nedaleko osmiměsíčního minima z konce minulého týdne.

Většina investorů předpokládá, že Fed začne svou uvolněnou měnovou politiku omezovat příští rok. Několik analytiků se ale stále domnívá, že by tak mohl učinit již v prosinci. Tato očekávání by mohla podpořit nadcházející série amerických statistik, pokud by ukázaly, že největší světová ekonomika nabírala na síle i přes rozpočtovou krizi, která minulý týden přivedla Spojené státy téměř na pokraj platební neschopnosti, způsobila zpoždění ve zveřejňování vládních ekonomických zpráv a vytvářela tlak na dolar. Šéf chicagského Fedu Charles Evans ale dnes řekl, že pro Fed bude na jeho prosincové schůzce těžké, aby dostatečně uvěřil v sílu americké ekonomiky.

Ekonomové předpokládají, že ekonomika Spojených států v září vytvořila zhruba 180.000 pracovních míst a míra nezaměstnanosti zůstala beze změny na 7,3 procenta. "Jestliže budou ta čísla blízko očekávání, dolar by v průběhu týdne mohl zaznamenat oživení," uvedl podle agentury Reuters Boris Schlossberg ze společnosti BK Asset Management.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK