Americká lehká ropa poprvé od července zlevnila pod 100 dolarů

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. října (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily týden poklesem a americká lehká ropa WTI se poprvé od července dostala pod 100 dolarů za barel. Tlak na pokles cen dnes vytvářely zprávy o nečekaně vysokém růstu zásob suroviny v USA. Ztráty ale pomohla zmírnit naděje, že americká centrální banka (Fed) by mohla odložit plánovaný ústup od podpůrné měnové politiky na příští rok. To by mohlo podpořit poptávku po ropě.

Americká lehká ropa WTI se během dneška dostala pod hranici 100 dolarů za barel, což se stalo poprvé od 3. července. Během dne zlevnila o víc než dolar na 99,45 USD a krátce po 18:00 SELČ cena vykazovala pokles o téměř dolar na 99,90 USD. Cena severomořské ropy Brent klesala o zhruba dvacet centů na 109,70 USD za barel.

Ceny ropy dnes ovlivnila dřívější zpráva institutu API, podle které zásoby suroviny v USA minulý týden vzrostly o skoro šest milionů barelů. To je zhruba dvakrát víc, než čekali analytici. Údaje podle analytiků naznačily, že poptávce po ropě mohla uškodit rozpočtová krize, ze které se Spojené státy dostaly minulý týden po 16 dnech fungování v omezeném režimu.

Dnešní údaje amerického vládního úřadu EIA pak ukázaly, že zásoby americké ropy stouply o čtyři miliony dolarů, což je skoro dvakrát víc, než čekali analytici. Zpráva se vztahuje k týdnu do 11. října a EIA ji vydala se zpožděním právě kvůli rozpočtové krizi. Zprávu o vývoji zásob za minulý týden vydá ve středu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 109,72 109,94 New York - Nymex WTI listopad 99,89 100,81

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK