Brazílie přes protesty udělila práva na obří naleziště ropy

21.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Rio de Janeiro 21. října (ČTK) - Práva na těžbu ropy na obřím nalezišti Libra dnes Brazílie udělila konsorciu, jehož součástí je domácí společnost Petroleo Brasileiro (Petrobras) a čtyři zahraniční podniky, včetně dvou čínských. Proti aukci těžebních práv protestovaly stovky lidí, bezpečnostní jednotky proti demonstrantům dokonce musely použít slzný plyn a gumové projektily.

Naleziště Libra podle odhadů ukrývá osm až 12 miliard barelů vytěžitelné ropy. Konsorcium zahrnuje kromě Petrobrasu i francouzskou společnost Total, britsko-nizozemskou skupinu Royal Dutch Shell a také čínské podniky China National Petroleum a CNOOC.

Konsorcium bylo jediným účastníkem aukce, který předložil nabídku. Brazilské vládě podle podmínek dohody připadne 41,65 procenta z vytěžené ropy bez zahrnutí objemu potřebného k pokrytí investic. Tento podíl podle agentury Reuters představoval v aukci minimální nabídku.

Petrobras bude vlastnit 40 procent naleziště. Total a Royal Dutch Shell budou mít po 20 procentech a China National Petroleum a CNOOC po deseti procentech.

Protestu proti aukci se zúčastnili členové různých odborových organizací z ropného průmyslu. Odboráři totiž viní vládu, že rozprodává brazilské přírodní bohatství. Několik lidí bylo během protestů zraněno.

Brazílie doufá, že se díky ropnému bohatství rychle dostane mezi vyspělé země. Naleziště objevená v posledních letech by mohla z Brazílie učinit jednoho z největších exportérů ropy na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK