Wall Street kvůli politickým sporům možná vydělá mnohem méně

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington/New York 22. října (ČTK) - Finanční společnosti na Wall Street by v letošním druhém pololetí mohly vydělat jen asi pět miliard dolarů (zhruba 94 miliard Kč), což by byla proti prvnímu pololetí jen asi polovina. Odhadl to dnes hlavní finanční kontrolor státu New York Thomas DiNapoli, podle něhož by důvodem částečně mohly být i nedávné politické spory o podobu rozpočtu.

"Neschopnost Washingtonu vyřešit rozpočtové a fiskální problémy je špatná pro byznys," uvedl DiNapoli, jehož cituje server ekonomického listu The Wall Street Journal (WSJ). "Neschopnost vyřešit slepou uličku ohledně federálního rozpočtu a dluhového stropu by mohla narušit ekonomiku a poškodit jak město New York, tak i stát New York," uvedl. DiNapoli odhaduje, že celkové příjmy za letošní rok dosáhnou asi 15 miliard. Loni to bylo skoro 24 miliard dolarů.

Wall Street je významným zdrojem daňových příjmů státu New York. Nepříznivý vliv na jeho příjmy by mohly mít rostoucí úrokové sazby, ale i nedávné politické třenice ve Washingtonu kvůli rozpočtu na tento fiskální rok a kvůli zvýšení takzvaného dluhového stropu, tvrdí kontrolor.

Americká vláda od začátku října do minulého týdne fungovala v omezeném režimu, celkem tedy 16 dní. Podobná situace by se mohla přitom v relativně blízké době opakovat. Dohoda amerických zákonodárců totiž zvyšuje dluhový strop nejméně do 7. února, pouze do 15. ledna pak zajišťuje financování federální administrativy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK