Evropská komise vyzvala Řecko k urychlení reforem

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. října (ČTK) - Silně zadlužené Řecko učinilo pokroky při řešení svých rozpočtových problémů, mělo by však zrychlit zavádění strukturálních reforem a zvýšit efektivitu státní správy, aby podpořilo hospodářský růst. Uvedla to dnes Evropská komise.

Řecko nyní podle komise potřebuje dobře fungující daňový systém, reformu centrální veřejné správy a příznivé a předvídatelné podnikatelské prostředí, napsala agentura Reuters.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Úvěr v objemu 110 miliard eur ale problémy země nevyřešil a Řecko muselo dostat druhý záchranný balík v objemu 130 miliard eur.

Atény výměnou za pomoc zavádějí masivní výdajové škrty, snižují důchody a mzdy a opakovaně zvyšují daně, což sráží ekonomiku a vyvolává protesty obyvatel. MMF již avizoval, že Řecko bude muset pro období do roku 2016 schválit nová úsporná opatření. Řecká vláda však doufá, že se dalším úsporám vyhne.

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras v pondělí uvedl, že meziroční propad řecké ekonomiky ve třetím čtvrtletí pravděpodobně zpomalil na zhruba tři procenta z 3,8 procenta v předchozích třech měsících. EK a MMF předpokládají, že v celém letošním roce se hrubý domácí produkt Řecka sníží o čtyři procenta. Ekonomika by tak měla klesnout již šestým rokem za sebou.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK