Pražská burza stagnovala, Telefónica ale výrazně rostla

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Pražská burza dnes stagnovala. Index PX stoupl, ale pouze o 0,12 procenta na 998 bodů. Například akcie telekomunikačního operátora Telefónica ale po předchozím několikadenním propadu výrazně posílily. Dál kolísala cena akcií těžební firmy NWR, po předešlém růstu znovu klesla. Vyplývá to z výsledků burzy.

Ačkoli celá burza dnes posílila jen o zhruba desetinu procenta, cenné papíry Telefóniky zdražily o 3,14 procenta na 311,8 koruny. Operátor tak obrátil pokles ceny akcií, který trval od 16. října.

Výrazný růst zaznamenala také sázková společnost Fortuna, a to o 2,01 procenta na 106,6 koruny, či mediální CME, jejíž akcie pod burzovním symbolem CETV posílily o 1,34 procenta na 117 korun. Podle analytika Josefa Kohouta z Patria Finance startují v mediálním sektoru klíčová jednání o cenách reklamy pro příští rok. "Nový ředitel CETV Christoph Mainusch se osobně účastní diskuzí s mediálními agenturami, což by v případě jeho předchůdce Adriana Sarbua myslitelné nebylo," uvedl Kohout.

Z emisí, s nimiž se tradičně obchoduje v největších objemech, dnes dosáhla růstu kromě Telefóniky jen energetická firma ČEZ. Cena jejích akcií stoupla o 0,82 procenta na 514 korun. "Pondělí přineslo nečekaně vstřícný krok nové albánské vlády vůči ČEZ. Albánie podle tamního ministra energetiky vyzve ČEZ k urovnání sporu kolem působení české firmy v roli distributora elektřiny v Albánii," sdělil analytik.

Dnes ovšem byla zveřejněna zpráva, že Krajský soud v Brně vydal předběžné opatření, kvůli kterému ČEZ nemůže uzavřít smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. "Tento krok ale podle soudu neříká zhola nic o konečném rozsudku," doplnil Kohout.

Cenné papíry bankovní skupiny Erste jen stagnovaly na ceně 635,5 Kč a akcie Komerční banky oslabily o 0,68 procenta na 4519 korun.

Největší propad postihl NWR. Po krátkém vzestupu v předchozích dnech cena akcií firmy opět zamířila dolů o 2,78 procenta na 28 korun. Výrazně ztrácela rovněž textilní společnost Pegas Nonwovens, jejíž cenné papíry oslabily o 1,73 procenta na 586 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK