Země EU schválily cla na dovoz bionafty z Argentiny a Indonésie

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 22. října (ČTK) - Zástupci členských zemí Evropské unie dnes schválili definitivní antidumpingová cla na dovoz bionafty z Argentiny a Indonésie. Ta zavedla v květnu předběžně Evropská komise za to, že obě země údajně vyvážejí do EU bionaftu pod výrobními náklady. Argentina, která je největším světovým producentem bionafty, se chystá obrátit kvůli tomu na Světovou obchodní organizaci (WTO), řekly minulý týden agentuře Reuters informované zdroje.

Definitivní cla vstoupí v platnost na konci listopadu a měla by platit po dobu pěti let. U dovozu z Argentiny se mají pohybovat mezi 217 a 246 eury (až 6340 Kč) na tunu a u Indonésie to bude 122 až 179 eura na tunu bionafty.

Evropská unie byla až do loňského roku největším kupcem argentinské bionafty. Letos kvůli obvinění z nepoctivých podpor však začal tento dovoz klesat. Dovoz bionafty z Argentiny a Indonésie se podílí na celkovém importu tohoto paliva do EU 90 procenty a v roce 2011 tvořil 22 procent evropské spotřeby bionafty.

Bionafta se v Evropě vyrábí zejména z řepky. V Asii je hlavní zdrojem k její produkci palmový olej a v Jižní Americe je to sójový olej.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK