Americké akcie díky trhu práce na nových maximech

22.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 22. října (ČTK) - Americké akcie dnes opět mírně posílily a jejich širší index S&P 500 se dostal počtvrté za sebou na nové rekordní maximum. Slabé údaje z trhu práce Wall Street podpořily, protože potvrdily, že americká centrální banka (Fed) vyčká s omezováním opatření na podporu ekonomiky zřejmě až na příští rok. Na devizovém trhu zpráva srazila kurz dolaru k euru na téměř dvouleté minimum.

Dow Jonesův index v závěru newyorského obchodování vzrostl o 0,49 procenta na 15.467,66 bodu. S&P 500 se zvýšil o 0,57 procenta na rekordních 1754,67 bodu. Index technologického trhu Nasdaq skončil na 3929,57 bodu se ziskem 0,24 procenta a dosáhl nového maxima za 13 let.

Americké ministerstvo práce dnes oznámilo, že ekonomika USA v září vytvořila 148.000 nových pracovních míst. Analytici přitom počítali se vznikem 180.000 pracovních příležitostí.

Původně se očekávalo, že Fed již v polovině září přikročí ke snížení nákupů dluhopisů, kterými se snaží podporovat hospodářský růst. Banka nicméně nákupy ponechala beze změny, protože chce nejprve získat více důkazů svědčících o solidním hospodářském oživení. Mnozí ekonomové si nyní myslí, že Fed ponechá dosavadní krajně uvolněnou měnovou politiku až do prvních měsíců příštího roku.

"Zpráva o pracovních místech byla pro trh ideální," řekl agentuře Reuters analytik Ryan Detrick z firmy Schaeffer's Investment Research. "Nebylo to ani příliš hodně, ani příliš málo. Bylo to právě tolik na to, aby Fed začal omezovat stimulaci až příští rok," dodal.

Americký dolar klesl k euru na nejnižší úroveň za téměř dva roky a vůči koši hlavních světových měn sestoupil na osmiměsíční minimum. Devizový trh tím reagoval na slabý výkon amerického trhu práce, který posílil očekávání, že Fed ponechá do konce roku v platnosti dosavadní tempo nákupu dluhopisů. Jimi proudí do ekonomky nové peníze, což americkou měnu oslabuje.

Euro stouplo k dolaru až na 1,3792 USD a uzavíralo na 1,3788 USD s přírůstkem 0,8 procenta. Dolar proti koši šesti měn klesl o 0,7 procenta na 79,182 bodu. Americká měna k japonskému jenu oslabila o 0,2 procenta na 98,04 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK