ECB: Komplexní testy 128 bank eurozóny budou hotové za rok

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 23. října (ČTK) - Evropská centrální banka zahájí komplexní testy předních bank v eurozóně příští měsíc. Výsledky těchto testů, jejichž součástí bude kontrola majetku a zátěžové testy, by měly trvat zhruba rok a budou se týkat 128 bank v regionu.

Cílem kontroly majetku bude vystopovat skryté ztráty bank, jako ztráty z úvěrů, které pravděpodobně nebudou splacené. Následné zátěžové testy budou mít za úkol zjistit, jak by banky odolaly další krizi. Banky pak dostanou přesný návod, jak očistit své finance a jaké potřebují kapitálové rezervy na případné ztráty.

Problematický finanční stav některých bank brzdí ekonomiku 17 zemí eurozóny, protože banky mají problémy půjčovat podnikům pro jejich další rozvoj, upozornila agentura AP. Přezkoumání situace bank je důležité pro obnovení důvěry v bankovní sektor.

"Jednotné komplexní hodnocení, které se rovnoměrně dotkne všech významných bank s podílem na bankovním systému eurozóny 85 procent, je pro Evropu a budoucnost ekonomiky eurozóny důležitým krokem vpřed," uvedl v prohlášení prezident ECB Mario Draghi. "Očekáváme, že toto posouzení posílí důvěru soukromého sektoru ve spolehlivost bank v eurozóně a v kvalitu jejich rozvah."

ECB by měla dokončit hodnocení v říjnu 2014. O měsíc později by měla v rámci plánu na vytvoření bankovní unie převzít funkci dohledu nad bankami, i když někteří politici naznačují, že se tento termín možná posune na později.

ECB slíbila, že při hodnocení využije nová, přísnější pravidla sestavená Evropským bankovním úřadem (EBA). Podle definice EBA jsou třeba nesplácené úvěry takové, u kterých je zpoždění ve splácení více než 90 dní. Pokud hodnocení zjistí, že mají banky nedostatek kapitálu, budou ho muset navýšit, dodala ECB. Jejím hlavním cílem je transparentnost.

ECB chce přísnou kontrolu, aby se poté, co převezme funkci dohledu, neobjevilo nečekané překvapení, jako při zátěžových testech před dvěma lety. Těm se nepodařilo odhalit rizika, která způsobila bankovní krizi v Irsku a Španělsku.

Přesun funkce dohledu nad bankami na ECB je pouze jednou z částí plánované bankovní unie v eurozóně. ECB rovněž požaduje, aby se státy dohodly na plánu, který jasně určí další kroky, pokud se některá z bank ocitne v potížích, tedy to, zda banka bude zachráněna, nebo zrušena. Politici se však sále nemohou dohodnout na tom, jak velké náklady by měli případně nést daňoví poplatníci při záchraně bank. Další částí je také společný systém pojištění, jednání o něm se však zatím zastavila.

Průzkum mezi investory provedený Morgan Stanley tento měsíc ukázal, že testy zřejmě neprojde pět až deset testovaných bank. Svůj kapitál zřejmě budou muset navýšit až o 50 miliard eur (938 miliard Kč), napsala agentura Reuters.

Českých bank se kontrola netýká, protože Česká republika není v eurozóně. Ze zahraničních bank působících v Česku se kontrola dotkne mimo jiné rakouské Erste Group, belgické KBC, francouzské Société Générale a italské UniCredit. Na Slovensku budou testované Slovenská spořitelna, Všeobecná úverová banka a Tatra banka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK