Španělsko se podle centrální banky ve čtvrtletí dostalo z recese

23.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 23. října (ČTK) - Španělská ekonomika se ve třetím čtvrtletí dostala z více než dvouleté recese. V pravidelné zprávě to dnes odhadla tamní centrální banka. Hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí stoupl o 0,1 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předešlých třech měsících.

"Mírné oživení aktivity ve třetím čtvrtletí po poklesu v předešlém kvartálu je díky... příznivějšímu příspěvku ze strany vývozu," uvedla podle agentury Reuters Banco de Espaňa v měsíční zprávě.

V meziročním srovnání HDP zpomalil pokles a snížil se o 1,2 procenta po meziročním poklesu o 1,6 procenta za období od dubna do června.

Španělská ekonomika klesala nebo stagnovala každý rok od kolapsu realitního sektoru v roce 2008. V recesi strávila většinu z posledních čtyř let. Ve druhém čtvrtletí se ale propad španělské ekonomiky zpomalil. Hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozími třemi měsíci klesl o 0,1 procenta po poklesu o 0,5 procent v prvním čtvrtletí.

Ekonomika je v recesi, pokud dvě čtvrtletí za sebou zaznamená mezičtvrtletní pokles HDP.

Španělský statistický úřad INE by měl předběžné údaje o vývoji ekonomiky ve třetím čtvrtletí zveřejnit poslední říjnový den. Konečná zpráva se čeká 28. listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK