Stamilionový projekt na zadávání zakázek má další zpoždění

31.10.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 31. října (ČTK) - Stamilionový projekt Národního elektronického nástroje pro zadávání veřejných zakázek (NEN) má další zpoždění. ČTK o tom dnes informoval Marek Ženkl z odboru komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR) s tím, že za průtah může komplikovaný legislativní vývoj související s pádem vlády a předčasnými volbami. Nový termín dokončení projektu je 31. březen 2014, kdy odstartuje zkušební provoz.

Aby mohl být systém uveden do provozu, musí být v souladu s platnou legislativou upravující zadávání veřejných zakázek. Fungování elektronického nástroje přitom vymezuje novela zákona o zadávání veřejných zakázek, kterou v polovině srpna schválila současná vláda v demisi a poté ji v říjnu jako zákonné opatření schválil také senát. "Avšak zákonné opatření musí na svém prvním zasedání ještě schválit nově vzniklá Poslanecká sněmovna. Vzhledem k nejistotě dalšího legislativního vývoje počítá MMR se dvěma variantami dalšího vývoje. Podle první zajistí aktualizaci technické specifikace NEN podle této novely. Pokud by zákonné opatření nově zvolení poslanci neschválili, pracoval by systém podle stávajících pravidel," uvedl Ženkl.

Národní elektronický nástroj pro zadávání veřejných zakázek (NEN) je druhou součástí Národní infrastruktury pro elektronické zadávání veřejných zakázek (NIPEZ). První je systém e-tržišť, jejichž používání je pro veřejné zadavatele zakázek povinné od 1. července loňského roku. Zakázku na vývoj a řešení NEN vyhlášenou MMR na konci roku 2011 vyhrála s nejnižší cenou 223,5 milionu korun společnost Datasys. Většina půjde z evropských fondů. Původní termín spuštění bylo první čtvrtletí 2013, později byl posunut na konec letošního roku.

Elektronizace zadávání veřejných zakázek má zvýšit transparentnost a objektivnost celého procesu. Jen loni se od spuštění systému přes e-tržiště zadalo celkem 13.490 veřejných zakázek za 1,176 miliardy korun. Zadavatelé mohou pro svůj nákup zvolit jedno z pěti e-tržišť, MMR totiž pro jejich provoz v následujících letech udělilo koncesi pěti provozovatelům: České poště, Českému trhu, Tendermarketu, Syntaxitu a Vortalu.

Rozdíl mezi NEN a e-tržišti je v tom, že prostřednictvím e-tržišť se zadávají zakázky na dobře standardizované komodity, jako jsou například kancelářské potřeby, nábytek či standardizované služby. Měly by umožnit hlavně rychlé operativní nákupy. Zatímco NEN bude určen ke komplexním strategickým nákupům nebo investicím s rozsáhlou metodickou a procesní podporou zadavatele - například stavby dálnic, dodávky technologických celků, komplexní služby, resp. vysoce odborné služby, jako jsou informační kampaň, projektová činnost, právní služby či poradenské služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK