Aktuálně.cz: Novým většinovým vlastníkem pražské O2 areny je PPF

12.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Novým většinovým vlastníkem pražské O2 areny je skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Dosud zhruba 86 procent akcií ve firmě Bestsport Arena, pod niž víceúčelová hala patří, vlastnila PPF napůl s investiční skupinou KKCG Karla Komárka. Firmy spolu jednaly, kdo získá podíl druhé strany. Konečná cena, kterou PPF zaplatí, nebude zveřejněna. Napsal to dnes server Aktuálně.cz.

Při jednání PPF a KKCG o jejich podílech v poslední říjnový den nabídla v obálkové metodě vyšší cenu PPF, píše server. Obě strany se přesto domluvily, že jednání o majetkovém uspořádání v Bestsport Areně budou pokračovat. KKCG ale údajně nepřišla s takovou nabídkou, která by PPF přesvědčila. Platí tedy výsledek "rozstřelu" z konce října, kdy PPF napsala do obálky vyšší nabídku než KKCG.

Podle Aktuálně.cz PPF zaplatí KKCG jednotlivé stovky milionů korun. Server iDnes.cz napsal, že PPF v obálkové metodě nabídla 600 milionů korun, zatímco KKCG o 200 milionů méně. Vyjádření firem ČTK zjišťuje.

Společnost Bestsport Arena vznikla během insolvenčního řízení s předchozím provozovatelem O2 areny firmou Bestsport. Tento podnik včetně haly se v rámci reorganizačního plánu přesunul právě do nově vzniklé Bestsport Areny, jejíž zhruba 86procentní podíl držely napůl PPF a KKCG prostřednictvím kyperské společnosti Lindus. Zbylých 14 procent vlastní držitelé dluhopisů, s jejichž pomocí se financovala výstavba haly.

O2 arena je největší sportovní a víceúčelová hala v republice. Její výstavba stála sedm miliard korun, prodražilo ji nevýhodné úvěrové financování. Kvůli závazkům spojeným se stavbou arény zkrachovala společnost Sazka, která ručila za úvěry a dluhopisy. Znalecký posudek vypracovaný společností Ernst & Young před časem odhadl cenu víceúčelové haly na 1,57 miliardy korun.

PPF a KKCG už dříve společně ovládly zkrachovalou Sazku, která se v roce 2011 dostala do insolvence. Koupí loterijního byznysu, za který obě skupiny zaplatily dohromady 3,8 miliardy korun, vznikla nová společnost Sazka sázková kancelář. KKCG následně v prosinci 2012 za nezveřejněnou částku koupila podíl PPF a stala se jediným vlastníkem společnosti. Česká loterijní jednička loni dosáhla zisku před započtením úroků, daní, odpisů a amortizace (EBITDA) 1,3 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK