Moody's zhoršila rating čtyř velkých amerických bank

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. listopadu (ČTK) - Ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila o jeden stupeň úvěrové hodnocení čtyř velkých amerických bank. Svůj krok zdůvodnila rostoucím předsvědčením, že americká vláda by nepřikročila k záchranně těchto bank, pokud by se dostaly do problémů. Snížení ratingu se týká bank Morgan Stanley, JPMorgan Chase, Goldman Sachs a Bank of New York Mellon.

Nižší rating by bankám mohl zvýšit náklady na úvěry, což by mělo negativní dopad na jejich zisky, upozorňuje agentura Reuters.

Americká vláda byla po příchodu finanční krize nucena pomoci řadě velkých bank z peněz daňových poplatníků. To vedlo k požadavkům na vytvoření pravidel, jež by zabránily opakování situace, ve které vláda zachraňuje banky považované za příliš velké na to, aby je bylo možné nechat zkrachovat.

Snížení ratingů podle agentury Reuters signalizuje, že americká vláda přesvědčila minimálně část finančních trhů, že v případě krize pravděpodobně ponesou ztráty bank na svých bedrech investoři.

"Domníváme se, že američtí regulátoři učinili významný pokrok při tvorbě důvěryhodného systému pro řešení krachů velkých bank," uvedl podle agentury AFP analytik Moody's Robert Young. "Očekáváme, že místo spoléhání se na veřejné prostředky při záchraně těchto institucí budou k mnohem většímu podílu na nákladech rekapitalizace bank tlačeni jejich věřitelé," dodal.

Viceguvernérka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová ve čtvrtečním projevu v Senátu uvedla, že vyřešení problematiky bank, které jsou příliš velké na to, aby je bylo možné nechat zkrachovat, bude jedním z nejdůležitějších cílů pro období po finanční krizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK