Ceny průmyslových výrobců meziročně stagnovaly, uvedl ČSÚ

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců byly v říjnu meziročně na stejné úrovni, meziměsíčně klesly o 0,4 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. U zemědělských výrobců se ceny meziročně snížily o 3,3 procenta, meziměsíčně klesly o 1,8 procenta. V meziročním srovnání se snižovaly rovněž ceny stavebních prací a tržních služeb.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele.

U cen průmyslových výrobců se zastavil meziroční růst, který byl ještě v září 0,6 procenta, především díky snížení cen koksu a rafinovaných ropných produktů. Ty klesly o 8,5 procenta. Naopak meziročně vzrostly ceny o 0,7 procenta u potravinářských výrobků, nápojů a tabáku. Nejvýrazněji výrobci zdražovali mléčné výrobky, meziročně to bylo o 11,6 procenta.

Zemědělští výrobci meziročně snížili ceny především u obilovin a olejnin, naopak se o 68,9 procenta meziročně zvýšila cena brambor a o 18,2 procenta cena zeleniny. Celkově v rostlinné výrobě klesly ceny o 8,6 procenta, v živočišné naopak o 6,6 procenta vzrostly. Na vině bylo hlavně mléko, které podražilo o 18,6 procenta.

Ceny stavebních prací klesly meziročně o procento, meziměsíčně se nezměnily. V sektoru tržních služeb se ceny meziměsíčně zvýšily o 0,2 procenta, meziročně klesly o 2,3 procenta.

kab jw

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK