ČNB čeká podle základního scénáře horší deficit veřejných financí

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Česká národní banka zhoršila pro letošní i příští rok odhad vývoje deficitu veřejných financí. Letos by měl činit 2,6 procenta hrubého domácího produktu, v srpnu počítala se schodkem 2,3 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o inflaci publikované dnes ČNB. Odhad ovšem vyplývá ze základního scénáře makroekonomické prognózy ČNB, který nepočítá s devizovými intervencemi a rychlejším růstem ekonomiky.

S horším vývojem banka počítá i pro rok 2014, na kdy nově předpověděla deficit 2,5 procenta HDP proti srpnovým dvěma procentům. Ministerstvo financí počítá letos i příští rok s deficitem 2,9 procenta HDP.

Zatímco podle základního scénáře ČNB by ekonomika příští rok měla růst o 1,5 procenta, alternativní scénář s využitím intervencí počítá s růstem ekonomiky v roce 2014 o 2,1 procenta. Letos oba scénáře počítají s poklesem ekonomiky o 0,9 procenta.

Naopak ČNB pro letošek mírně zlepšila odhad vývoje celkového vládního dluhu, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Letos by měl činit 46,9 procenta, v srpnu to bylo 47,2 procenta. Příští rok pak centrální banka počítá s vládním dluhem 48,4 procenta, v srpnu to bylo 48 procent.

Pro rok 2015 centrální banka očekává deficit veřejných financí 2,6 procenta HDP a vládní dluh na úrovni 48,7 procenta HDP. Celkový vládní dluh podle kritérií pro přijetí eura nesmí překročit 60 procent HDP a deficit veřejných financí tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK