Objem bankovních úvěrů stoupl v září o 4,4 pct na 2,45 bil.Kč

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Objem bankovních úvěrů stoupl na konci září meziročně o 4,4 procenta na 2,45 bilionu korun. Objem úvěrů podnikům stoupl o 0,7 procenta, úvěry poskytnuté obyvatelstvu vzrostly o čtyři procenta a spotřebitelské úvěry se vrátily k růstu o 0,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká bankovní asociace.

"Předběžný odhad HDP ve třetím kvartálu klade určité otazníky nad předchozími očekáváními dalšího oživování ekonomiky, firmy jsou v investicích stále spíše opatrné a objem jejich dlouhodobých úvěrů i nadále stagnuje. V případě spotřebitelských úvěrů obyvatelstvu jsme ale na konci září zaznamenali po více jak dvou letech poprvé kladnou dynamiku," uvedla Martina Lasotová z oddělení komunikace asociace.

Klíčové u obyvatel stále zůstávají hypotéky, kterých bylo za první tři čtvrtletí poskytnuto o zhruba čtvrtinu meziročně více. "Pro obyvatele i české firmy je dále velice pozitivní zprávou fakt, že průměrné úrokové sazby z nových úvěrů klesly aktuálně ve všech hlavních segmentech," doplnila Lasotová.

Největší pokles zaznamenaly úvěry nefinančním podnikům, kdy úvěry kontokorentní, revolvingové a pohledávky z karet dosáhly svého minima (2,64 procenta). Proti datům z konce srpna také klesly úrokové sazby z nových úvěrů na nákup nemovitostí (3,35 procenta) i na spotřebu (14,02 procenta).

Kvalita úvěrového portfolia se dále zlepšovala u nefinančních podniků, kde podíl klasifikovaných úvěrů klesl na necelých 12 procent a úvěrů v selhání na 7,3 procenta. U obyvatel klesly klasifikované úvěry na 7,41 procenta a kolem pěti procent stagnovaly úvěry v selhání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK