Eurostat potvrdil říjnovou inflaci v eurozóně na úrovni 0,7 pct.

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 15. listopadu (zpravodaj ČTK) - Míra inflace v eurozóně v říjnu klesla na 0,7 procenta ze zářijové úrovně 1,1 procenta. V celé Evropské unii byla říjnová inflace 0,9 procenta proti 1,3 procenta v září. Plyne to z údajů, kterými dnes evropský statistický úřad Eurostat potvrdil svá předběžná čísla z konce října.

Před rokem spotřebitelské ceny v zemích platících eurem rostly o 2,5 procenta, v celé EU o 2,6 procenta. Ve srovnání se zářím poklesla míra inflace ve 23 členských zemích, stabilní zůstala v jedné a vzrostla ve čtyřech.

Inflace je nyní výrazně pod dvouprocentním limitem cenové stability. V meziměsíčním srovnání cenová hladina poklesla v celé EU i v zemích eurozóny o 0,1 procenta.

Výrazný propad inflace v eurozóně vedl před týdnem Evropskou centrální banku (ECB) k rozhodnutí překvapivě snížit své základní úrokové sazby o čtvrtinu procentního bodu na nové minimum 0,25 procenta. Její šéf Mario Draghi navíc řekl, že ECB bude minimálně do poloviny roku 2015 pokračovat v nabídce neomezeného objemu levných úvěrů komerčním bankám.

Největší vliv na růst inflace měly v říjnu ceny elektrické energie (0,11 procentního bodu), služeb spojených s bydlením (0,09 procenta) a tabáku (0,08 procenta). Naopak ceny paliv pro dopravu (-0,31 procenta) a telekomunikací (-0,16 procenta) měly největší pohyb opačným směrem.

Záporné míry inflace v říjnu dosáhlo Řecko (-1,9 procenta), Bulharsko (1,1 procenta) a Kypr (-0,5 procenta). Inflace byla nejvyšší v Estonsku a v Británii (shodně 2,2 procenta) a Finsku (1,7 procenta). Pro ČR říjnová tabulka Eurostatu ukazuje hodnotu 0,8 procenta, tedy snížení tempa inflace ze zářijového jednoho procentního bodu.

Eurozóna se ve druhém čtvrtletí dostala z recese, která trvala rok a půl. Hrubý domácí produkt zemí, které používají euro, se proti předchozím třem měsícům zvýšil o 0,3 procenta. Křehké ekonomické oživení ale stále naráží na problémy, jako je přetrvávající vysoká míra nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK