Ukrajina obnovila dovoz plynu z Ruska

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 15. listopadu (ČTK) - Ukrajina obnovila dovoz ruského plynu. Oznámil to dnes šéf ruského monopolního vývozce plynu Gazprom. Ukrajinský plynárenský podnik Naftogaz zastavil dovoz před týdnem, aby si vymohl snížení cen. Spor o plyn mezi oběma zeměmi by mohl zasáhnout dodávky ruského plynu do Evropy.

"Naftogaz přestal odebírat plyn z podzemních zásobníků a obnovil nákupy ruského plynu v souladu s platným kontraktem," sdělil generální ředitel Gazpromu Alexej Miller. Gazprom ve čtvrtek uvedl, že Ukrajina mu nezaplatila za plyn 1,3 miliardy dolarů (26,2 miliardy Kč).

Ukrajinská ekonomika je silně závislá na dodávkách energie z Ruska a chce přepracovat dohodu z roku 2009, v níž Moskva podle Kyjeva stanovila za ruský plyn příliš vysoké ceny. Ukrajina platí za 1000 krychlových metrů ruského plynu zhruba 400 dolarů, což představuje jednu z nejvyšších cen v Evropě.

Představitel Gazpromu ve čtvrtek upozornil na to, že Ukrajina nemá dostatek zemního plynu ve svých zásobnících, aby během zimy dokázala zajistit bezproblémový tranzit plynu do Evropy. Rusko přepravuje přes Ukrajinu dál do Evropy zhruba polovinu svého vývozu plynu.

Kyjev se snaží snížit závislost na dodávkách energie z Ruska posilováním vztahů s Evropskou unií. Očekává se, že během summitu EU, který se bude konat 28. a 29. listopadu v Litvě, Ukrajina s EU podepíše dohodu o volném obchodu a o přidružení.

Rusko a Ukrajina vedly "války o plyn" již počátkem let 2006 a 2009. Kvůli sporům o ceny a tranzit plynu tehdy Moskva zastavila dodávky plynu přes Ukrajinu do zbytku Evropy, včetně zemí střední a východní Evropy, které na ruském dovozu do značné míry závisí.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK