Průmyslová výroba v USA v říjnu nečekaně klesla

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 15. listopadu (ČTK) - Průmyslová výroba ve Spojených státech v říjnu nečekaně klesla a proti předešlému měsíci byla nižší o 0,1 procenta. Způsobila to nižší produkce elektráren a těžařského sektoru, naopak třetí měsíc po sobě rostl zpracovatelský průmysl, který je klíčovou součástí ekonomiky. Oznámila to dnes americká centrální banka (Fed).

Ekonomové podle ankety agentury Reuters čekali, že po zářijovém vzestupu o 0,7 procenta se celková průmyslová produkce zvýší o 0,2 procenta. V meziročním srovnání se výroba zvýšila o 3,2 procenta.

Produkce zpracovatelského sektoru narostla o 0,3 procenta, přestože automobilový průmysl vykázal poprvé od června pokles. Rostla naopak výroba kovozpracujícího průmyslu, nábytku a elektroniky. Podle analytiků to naznačuje, že sektor by mohl mít slabé letní období za sebou.

Produkce síťových podniků veřejných služeb, tedy dodavatelů elektřiny, plynu a vody, se proti září snížila o 1,1 procenta, do značné míry to ale byla reakce na nezvykle silný zářijový nárůst o 4,5 procenta. Těžba surovin oslabila o 1,6 procenta a zaznamenala první pokles za sedm měsíců. Podle Fedu to byl důsledek dočasného odstavení ropných a plynových vrtů v Mexickém zálivu kvůli příchodu tropické bouře Karen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK