Dolar po projevu Yellenové posiluje k jenu a klesá vůči euru

15.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. listopadu (ČTK) - Americký dolar dnes roste vůči jenu, ke kterému stoupl nejvýše za dva měsíce, avšak ztrácí k euru. Reaguje tak na čtvrteční projev viceguvernérky americké centrální banky (Fed) Janet Yellenové před senátory, který zvýšil mezi investory zájem o rizikovější investice.

V 18:00 SEČ euro vůči dolaru stouplo o 0,2 procenta na 1,3481 USD a k jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 135,08 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 100,20 JPY.

Yellenová by měla ve funkci nahradit současného guvernéra Fedu Bena Bernankeho, jehož funkční období skončí v lednu. Svým projevem potvrdila, že Fed hodlá pokračovat v krajně uvolněné měnové politice, dokud si centrální bankéři nebudou jisti soběstačným růstem ekonomiky.

Projev Yellenové sice pomohl euru, analytici však očekávají, že navzdory dnešnímu růstu bude euro dále spíše oslabovat kvůli rozdílným výkonům ekonomiky USA a evropských ekonomik. Čtvrteční údaje o hrubém domácím produktu v eurozóně oživily spekulace, že Evropská centrální banka by mohla podniknout další akce pro stimulaci ekonomického růstu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK