CDU/CSU a SPD se shodly na zavedení kvót pro ženy v čele firem

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 18. listopadu (zpravodaj ČTK) - V dozorčích radách německých firem obchodovaných na burze by od roku 2016 mělo být nejméně 30 procent žen. Na zavedení kvót se dohodly konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkelové a sociální demokracie (SPD) v rámci jednání o vzniku vládní koalice, uvedla dnes zpravodajská televize N24. Německá vláda se přitom v minulosti stavěla proti podobnému záměru Evropské komise.

Podle místopředsedkyně SPD Manuely Schwesigové zavedení kvót zvýší šance žen na kariérní vzestup a vytvoří spravedlivější pracovní trh. SPD prosazovala i zvýšení podílu žen v dozorčích radách na 40 procent do roku 2021, nakonec se ale dohodla s konzervativci pouze na nižším podílu.

Ženy jsou v současnosti ve vrcholných orgánech německých společností v menšině. Podle serveru Spiegel Online v září bylo v dozorčích radách a v představenstvech německých firem obchodovaných na burze 11,7 procenta žen.

V minulosti se německá vláda, kterou tvořila CDU/CSU s liberální FDP, stavěla proti zavádění kvót ze strany Evropské komise. Berlín kritizoval záměr eurokomisařky Viviane Redingové na to, aby od roku 2020 musely ženy obsadit 40 procent v dozorčích a správních radách firem obchodovaných na burze. Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle (FDP) v březnu řekl, že o takových záležitostech by se mělo rozhodovat na státní úrovni.

Ke kritikům zavedení kvót pro zastoupení žen v čele soukromých firem se v minulosti stavěly i další země Evropské unie. Kromě Německa to byly Česko, Británie, Švédsko, Dánsko, Nizozemsko, Estonsko, Litva a Maďarsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK