Plzeňská teplárenská zvýší zisk díky úsporám a prodeji elektřiny

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 18. listopadu (ČTK) - Zejména díky úsporám nákladů a vyšším cenám elektřiny dodávané v odběrových špičkách dosáhne letos Plzeňská teplárenská hrubý zisk kolem 500 milionů korun, tedy zhruba o 80 milionů vyššího, než plánovala počátkem roku. Největší výrobce tepla na západě Čech přitom loni vykázal hrubý zisk 458 milionů korun, což je srovnatelné s rokem 2011. ČTK to dnes řekl šéf městské teplárny Tomáš Drápela.

"V první řadě je to určitě úsporou nákladů a velmi kvalitním obchodem s elektrickou energií, především na krátkodobém trhu. Byli jsme významně úspěšní. Myslím, že to je poslední rok," uvedl. Náklady firma snížila hlavně zvýšením účinnosti provozů a úsporou paliv. Meziročně by mohla letos zvýšit zisk až o 100 milionů korun, ale mírně ho snižuje prodej tepla kvůli současnému teplému počasí.

Teplárna letos plánovala zisk obezřetně zejména kvůli snižujícím se výkupním cenám běžné silové elektřiny. Zatímco loni dodávala silovou elektřinu v průměru za 56 eur/MWh, letos za 48 eur. Pokles cen kompenzovala letošním zdražením tepla o 15 procent. "Jinak bychom ziskovost neudrželi a neměli na investice," řekl Drápela. Současná cena tepla (480 Kč/GJ včetně DPH), je podle firmy stále druhá nejnižší z tepláren v Česku. Nyní je podle Drápely na přiměřené úrovni a firma už na teple neprodělává. Příští rok ho zdraží jen o inflaci. Bez letošní úpravy cen by byl zisk o zhruba 100 milionů korun nižší.

Město jako stoprocentní akcionář dostane podle Drápely z letošního zisku dividendu 176 milionů korun, stejně jako z loňského, který činil po zdanění 372 milionů Kč. Zbytek zisku musí firma použít na úpravy uhelných zdrojů, aby plnily od roku 2021 nové emisní limity EU.

Výnosy podniku s 270 lidmi by se měly stejně jako loni pohybovat kolem 2,7 miliardy Kč. Z loňských tržeb zajistila elektřina 1,415 miliardy Kč a teplo 961 milionů korun. Zbytek inkasovala firma za ostatní činnosti, tedy například skládky nebo prodej vody.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK