Světové akcie stouply nejvýš za skoro šest let, pomohla Čína

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. listopadu (ČTK) - Globální akciové trhy dnes stouply na nejvyšší úroveň za skoro šest let. Trhy podpořily náznaky rozsáhlých hospodářských reforem v Číně. Podporu ale čerpaly i z vyhlídek na pokračování podpůrné měnové politiky ve Spojených státech, největší světové ekonomice.

 

Celosvětový akciový index MSCI během dne dosáhl 401,12 bodu a dostal nejvyšší úrovně od ledna 2008. K růstu mu pomohly mimo jiné čínské akcie, které zakončily obchodování s přírůstkem o 2,9 procenta. Čínský akciový trh mimo pevninskou Čínu přidal 5,7 procenta a zaznamenal nejlepší den za dva roky.

Čínská vládnoucí komunistická strana minulý týden zveřejnila plán smělých hospodářských reforem, v nichž by podle ní měl hrát rozhodující roli trh. Plány počítají mimo jiné s otevřením státem ovládaného průmyslu soukromé konkurenci nebo se zmírněním omezení zahraničních investic v elektronickém obchodu a dalších oblastech podnikání.

"Je to pro nás povzbudivé," uvedl podle agentury Reuters ekonom Andrew Wilson ze společnosti Goldman Sachs Asset Management. "Ukazuje to na správný směr liberalizace. Očekáváme, že by nyní mohlo být možné pozorovat větší stabilitu v čínském (hospodářském) růstu na úrovni zhruba sedmi až osmi procent," sdělil také.

Na nové historické rekordy by se mohly dostat americké akciové trhy poté, co viceguvernérka americké centrální banky (Fed) Janet Yellenová, navržená na funkci šéfa Fedu, minulý týden naznačila, že není kam spěchat s omezování současných opatření na podporu americké ekonomiky. Na trzích to posílilo spekulace, že jakýkoli další krok lze očekávat spíš v březnu než v prosinci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK