Evropské akcie uzavřely na pětiletém maximu

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 18. listopadu (ČTK) - Evropské akcie uzavřely dnešní obchodování na pětiletém maximu díky růstu německých energetických společností. Náladu na evropských akciových trzích podpořily rovněž zlepšující se hospodářské vyhlídky regionu a pokračující příliv levných peněz ze strany předních centrálních bank.

Panevropský index FTSEurofirst 300 stoupl o 0,4 procenta na 1304,25 bodu. To představuje jeho nejvyšší závěrečnou hodnotu za pět let. Index německých akcií DAX uzavřel s nárůstem o 0,6 procenta na rekordním maximu 9225,43 bodu, napsaly agentury Reuters a DPA.

Největší německá energetická společnost E.ON posílila o více než čtyři procenta a její hlavní domácí konkurent RWE si připsal téměř šest procent. Podle obchodníků firmy těží z očekávání příznivého rozhodnutí soudu ohledně stížnosti na německou daň z palivových tyčí pro jaderné reaktory uvalenou v roce 2011.

Evropský automobilový sektor posiloval díky plánům na hospodářské reformy v Číně, která je jeho důležitým odbytištěm. K příznivému vývoji na evropských akciových trzích přispěla rovněž zpráva o překvapivě prudkém růst obchodního přebytku eurozóny. Německá centrální banka Bundesbank navíc předpověděla, že německá ekonomika, která je největší v Evropě, bude pokračovat v růstu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK