Dolar a jen klesaly, čínský plán reforem posílil ochotu riskovat

18.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 18. listopadu (ČTK) - Americký dolar a japonský jen dnes na devizových trzích klesaly proti jiným hlavním měnám poté, co Čína oznámila plány na rozsáhlé hospodářské a sociální reformy. Oznámení Pekingu zvýšilo zájem investorů o rizikovější zahraniční měny jako australský nebo novozélandský dolar, které slibují vyšší výnosy.

Euro vůči americkému dolaru dnes před 19:00 SELČ zpevňovalo o 0,12 procenta na 1,3511 USD. Australský dolar k americké měně rostl o 0,16 procenta na 0,9391 AUD. K americkému dolaru zpevňoval i novozélandský dolar. Americký dolar k japonskému jenu naopak oslaboval o zhruba 0,14 procenta na 100,09 JPY.

Australské i novozélandské měně se většinou daří lépe, když jsou investoři připraveni riskovat, nebo když se zlepšují vyhlídky čínského růstu, poznamenala agentura Reuters.

Jednotnou evropskou měnu rovněž podpořily údaje, podle kterých bilance zahraničního obchodu zemí Evropské unie vykázala v září přebytek 600 milionů eur oproti schodku v meziročním srovnání. Euru k růstu dnes pomohl i dolarový index, který měří výkonnost americké měny ke koši šesti hlavních zahraničních měn. Ten klesl o 0,3 procenta na 80,611 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK