Seznam.cz investuje do datového centra 200 milionů Kč

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Největší tuzemská internetová firma Seznam.cz investuje do vlastního datového centra 200 milionů korun během deseti let. Centrum vybuduje v Horních Počernicích. Uvedli to zástupci společnosti na dnešní tiskové konferenci.

Většinu prostředků firma investuje v první etapě, která je naplánovaná na příští rok. Během ní Seznam získá 62 serverových míst, tzv. racků. Za deset let by centrum mělo mít ve dvou sálech vždy 96 racků. Odběr elektrické energie stoupne z 310 kW na jeden MW.

Generálním dodavatelem je společnost Altron. Součástí centra bude i laboratoř pro testování technologií. O zabezpečení vstupu se bude mimo jiné starat skener krevního řečiště.

Seznam.cz v současnosti vlastní prostory pro provoz serverů nemá a pronajímá si pro umístění 80 racků v centru Nagano u společnosti Telefónica na pražském Žižkově a u TTC v Malešicích. Provozuje asi 2400 serverů.

Seznam nabízí kolem 50 internetových služeb a provozuje dohromady okolo 950 aplikací. Měsíční návštěvnost všech webů Seznamu je 6,1 milionu uživatelů. Seznamu loni klesl čistý zisk o téměř osm procent na 775,6 milionu korun. Tržby stouply o šest procent na 2,83 miliardy Kč. Firma zaměstnává 1000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK