Důvěra investorů v Německo vzrostla na čtyřleté maximum

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mannheim (Německo) 19. listopadu (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v listopadu opět výrazně zvýšila a její index dosáhl nejvyšší úrovně za čtyři roky. Dopomohlo k tomu zlepšení ekonomického výkonu v celé eurozóně, sdělil dnes mannheimský institut ZEW.

Index ekonomické důvěry stoupl na 54,6 bodu z říjnové úrovně 52,8 bodu, a vystoupil tak na maximum od října 2009. Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávali, že hodnota indexu se zvýší na 54 bodů. Výpočet je založený na anketě u 265 analytiků a investorů z období od 4. do 14. listopadu.

"Ekonomická očekávání pro Německo se drží už několik měsíců na vysoké úrovni," řekl prezident institutu Clemens Fuest. "Přispěl k tomu zejména mírně zlepšený výhled pro eurozónu," dodal.

Hlavní ekonom ZEW Michael Schröder ale poukázal na zhoršení dílčího ukazatele, který hodnotí současnou situaci ekonomiky. Podle něj to je důsledek nečekaného kroku Evropské centrální banky, která nečekaným snížením své základní sazby na počátku listopadu dala najevo, že se ekonomika vyvíjí hůře, než se čekalo.

Německá ekonomika na počátku roku překonala krátký pokles a ve druhém čtvrtletí její hrubý domácí produkt rostl silným mezičtvrtletním tempem 0,7 procenta. Ve třetím čtvrtletí se ale růst podle předběžného odhadu ztlumil na 0,3 procenta. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK