Cena ropy Brent před jednáním s Íránem klesla ke 108 USD za barel

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes vyvíjejí nejednoznačně. Severomořská ropa Brent zlevňovala v souvislosti s tím, jak se investoři zaměřili na blížící se nové kolo rozhovorů mezi světovými velmocemi a Íránem, které by mohlo vést ke zmírnění sankcí vůči tomuto významnému producentovi ropy. Cena americké lehké ropy West Texas Intermediate (WTI) se naopak zvyšovala.

Brent se odpoledne přiblížil hranici 108 dolarů za barel, od které ho dělilo pět centů. Před 17:00 SEČ zlevňoval asi o 15 centů na zhruba 108,30 dolarů za barel. Cena Brentu tak pokračuje v poklesu třetí seanci za sebou. Americká WTI ale ve stejnou dobu zhruba o deset centů zdražovala a pohybovala se kolem 93,15 USD za barel.

Šestice světových mocností a Írán se ve středu v Ženevě mají sejít k dalšímu kolu rozhovorů o sporném íránském jaderném programu. Ten je podle Západu určen k výrobě zbraní, Írán ale toto podezření odmítá a tvrdí, že program má výlučně mírové účely. Americký ministr zahraničí John Kerry v pondělí vyvíjel tlak na Írán, aby dospěl k dohodě.

Protiíránské sankce z globálního trhu s ropou odebraly zhruba milion barelů suroviny denně. Případná dohoda by Íránu mohla umožnit část této ropy prodat, což by patrně zvýšilo tlak na pokles cen ropy.

"Cena Brentu by se dostala pod 100 dolarů za barel, kdyby Írán dokázal zvýšit těžbu a vývoz na svůj maximální potenciál," citovala agentura Reuters Davida Huftona z makléřské společnosti PVM.

Ceny ropy dnes oslabilo také obnovení dodávek ze západolibyjského terminálu Mellitah, který se několik týdnů potýkal s nepokoji. Boje mezi znepřátelenými milicemi v Libyi a protestní akce zaměstnanců v odvětví způsobily, že vývoz libyjské ropy během minulých šesti měsíců klesl o více než milion barelů ropy denně.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,32 108,47 New York - Nymex WTI prosinec 93,14 93,03

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK