Akcionáři Nokie schválili prodej divize mobilů Microsoftu

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Helsinky 19. listopadu (ČTK) - Akcionáři finské společnosti Nokia dnes schválili prodej divize mobilních telefonů americkému výrobci softwaru Microsoft. Ten za divizi zaplatí 5,44 miliardy eur (téměř 150 miliard Kč). Informovala o tom agentura Reuters.

Nokia se na prodeji divize s Microsoftem dohodla v září. Dokončení transakce, jejíž součástí je i licence na používání některých patentů Nokie, se očekává v prvním čtvrtletí příštího roku.

Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem Nokie - někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů. V posledních letech nicméně finský podnik výrazně ztrácel pozice na klíčovém poli chytrých telefonů a ani spojenectví s Microsoftem nepřineslo kýžený obrat.

Více než 90 procent tržeb Nokie bude po prodeji divize mobilních telefonů pocházet z divize Nokia Services and Networks (NSN). Ta je dodavatelem telekomunikační infrastruktury a služeb.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji však loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se příliš nedařilo na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. V poslední době však firma zaostává za konkurenty jako je Apple nebo Google, kteří ji předstihli v orientaci na stále populárnější tablety a chytré telefony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK