Dolar klesá, trh si všímá plánů Číny uvolnit kurz jüanu

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. listopadu (ČTK) - Dolar dnes na devizových trzích oslaboval k euru i některých dalším měnám. Trh si všímá plánů čínské centrální banky začít omezovat pravidelné intervence na devizovém trhu, což uvolní kurz jüanu. Analytici ale předpokládají, že v delším časovém horizontu se dolaru povede lépe než euru nebo japonskému jenu, protože k omezení svých podpůrných opatření se chystá americká centrální banka (Fed). Část expertů očekává, že by se tak mohlo stát v březnu.

Euro k dolaru kolem 18:00 SEČ přidávalo zhruba 0,2 procenta na 1,3527 USD, zatímco dolar k jenu byl vyšší asi o 0,2 procenta na 100,12 JPY. Z vyjádření čínské měnové autority těžil australský dolar, který k americké měně přidával 0,3 procenta na 0,9410 AUD.

Takzvaný dolarový index, který měří výkonnost amerického dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před 18:00 SEČ ztrácel asi 0,2 procenta na 80,682 bodu.

Šéf čínské centrální banky Čou Siao-čchuan uvedl, že Čína jakožto druhá největší ekonomika světa bude postupně rozšiřovat rozpětí, ve kterém se může pohybovat směnný kurz jüanu. Chce tak zvýšit jeho flexibilitu. To by vedlo k tomu, že čínská měna posílí k dolaru, někteří investoři se tedy po tomto vyjádření začali americké měny zbavovat. K vývoji, o kterém informovala banka, ale podle analytiků nedojde přes noc. Mohlo by se tak ale prý stát v průběhu příštích pěti let.

Pouze mírný vliv měl podle obchodníků na kurz eura výsledek průzkumu institutu ZEW. Důvěra investorů v německou ekonomiku se podle něj v listopadu dostala na nejvyšší úroveň za čtyři roky. Dílčí index současných podmínek ale klesl a zaostal za odhady.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK