Yellenová: Fed politiku hned nezpřísní, i když se zlepší podmínky

19.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 19. listopadu (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) bude ve velmi uvolněné měnové politice pokračovat asi ještě dlouho po tom, co bude splněn některý ze dvou cílů, které Fed sleduje, tedy stanovená míra nezaměstnanosti nebo inflace. V písemné odpovědi člence amerického Senátu to uvedla viceguvernérka Fedu Janet Yellenová, která se jako první žena v historii má stát příští šéfkou Fedu.

Fed od konce roku 2008 drží úrokové sazby blízko nuly a pro podporu ekonomiky spustil už tři kola masivního nákupu dluhopisů, jejichž cílem je napumpovat do ekonomiky peníze. Banka slíbila zachovat mimořádně uvolněnou měnovou politiku, dokud míra nezaměstnanosti neklesne na 6,5 procenta a pokud zároveň výhled míry inflace zůstane do 2,5 procenta.

Yellenová minulý týden během vystoupení před senátory bránila důrazná nestandardní opatření své instituce na podporu ekonomického růstu a zaměstnanosti. Snahu banky o oživení ekonomiky a trhu práce tehdy označila za naprosto nezbytnou.

V dopise adresovaném senátorce Elizabeth Warrenové po svém vystoupení v bankovním výboru Yellenová mimo jiné uvedla, že požadovaný limit pro míru nezaměstnanosti není tím, co vyvolá změnu měnové politiky. Ta podle ní zůstane velmi podpůrná dlouho poté, co bude dosažen některý ze stanovených ekonomických limitů.

Míra nezaměstnanosti v USA v říjnu vystoupila na 7,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK