Akcie v USA kvůli hospodářským výsledkům klesly, dolar oslabil

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 20. listopadu (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý oslabily. Reagovaly tak na prognózy dalšího vývoje hospodaření firem Best Buy a Campbell Soup, které zveřejnily spolu s hospodářskými výsledky za uplynulé čtvrtletí. Investoři také čekali na projev šéfa centrální banky USA (Fed) Bena Bernankeho.

Index Dow Jones oslabil o 8,99 bodu, tedy 0,06 procenta, na 15.967,03 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 3,66 bodu, čili 0,2 procenta, na 1787,87 bodu. Index technologického trhu Nasdaq ztratil 17,51 bodu, neboli 0,44 procenta, a uzavřel na 3931,55 bodu.

Analytiky nyní zajímají informace o tom, kdy by Fed mohl začít omezovat svůj stimulační program. Prezident chicagského Fedu Charles Evans v úterý uvedl, že banka bude čekat s rozhodnutím do příštího roku a omezovat program by mohla začít v březnu.

Obezřetné výhledy maloobchodní firmy Best Buy a výrobce polévek Campbell Soup dali investorům důvod k prodeji akcií. Akcie Best Buy oslabily o 11 procent, protože firma oznámila, že snížení cen před vánoční sezonou kvůli silné konkurenci diskontních obchodů bude mít dopad na její ziskovou marži. Akcie Campbell pak klesly o 6,2 procenta, protože firma zhoršila výhled hospodaření na celý fiskální rok kvůli poklesu poptávky po polévkách a nápojích.

Dolar v úterý na devizovém trhu klesal vůči euru a většině předních světových měn. Mohla za to zpráva, že čínská centrální banka plánuje postupně omezovat intervence na devizovém trhu, kterými kontrolovala vývoj kurzu domácího jüanu. Podle analytiků jsou však ztráty dolaru pouze dočasné a ve středně dlouhém výhledu čekají růst americké měny vůči euru i jenu, protože se Fed připravuje na omezení stimulačních opatření.

V závěru obchodování dolar vůči euru oslabil o 0,2 procenta na 1,3534 USD a ke koši šesti hlavních měn klesl rovněž o 0,2 procenta na 80,659 bodu. Vůči jenu však dolar posílil o 0,2 procenta na 100,14 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK