Fed hodlá pokračovat v uvolněné politice, dokud to bude zapotřebí

20.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. listopadu (ČTK) - Americká centrální banka (Fed) bude pokračovat v mimořádně uvolněné měnové politice, dokud to bude zapotřebí. Úrokové sazby by mohla držet blízko nuly i poté, co míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesne pod 6,5 procenta. Uvedl to podle agentury Reuters guvernér Fedu Ben Bernanke. Podobně se již dříve vyjádřila rovněž viceguvernérka Janet Yellenová, která se jako první žena v historii má stát příští šéfkou Fedu.

Centrální banka drží úrokové sazby blízko nuly od konce roku 2008 a v rámci podpory hospodářského růstu již také spustila tři kola masivních nákupů dluhopisů, jejichž cílem je napumpovat do ekonomiky peníze. Banka slíbila zachovat mimořádně uvolněnou měnovou politiku, dokud míra nezaměstnanosti neklesne na 6,5 procenta a pokud zároveň výhled míry inflace zůstane do 2,5 procenta. V říjnu nezaměstnanost stoupla na 7,3 procenta ze zářijových 7,2 procenta.

Bernanke upozornil, že americká ekonomika sice dosáhla významného pokroku, ale stále se nenachází na úrovni, která by Fedu vyhovovala. "Očekáváme, že podmínky na trhu práce se budou nadále zlepšovat a že inflace se ve středně dlouhém období bude přibližovat dvěma procentům. Pokud přicházející údaje tato očekávání potvrdí, pravděpodobně začneme zmírňovat tempo nákupů dluhopisů," dodal.

Nejbližší zasedání představitelů Fedu se uskuteční 17. až 18. prosince. Většina ekonomů nicméně předpokládá, že banka příští měsíc ponechá program nákupu dluhopisů beze změny a začne jej omezovat až v příštím roce. Fed nyní podporuje americkou ekonomiku nákupem dluhopisů za 85 miliard dolarů (přes 1,7 bilionu Kč) měsíčně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK