Japonská centrální banka nechala volnou měnovou politiku bez změn

21.11.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 21. listopadu (ČTK) - Japonská centrální banka (BOJ) ponechala dnes svou uvolněnou měnovou politiku beze změn. Po svém dvoudenním zasedání také podle agentury Reuters zopakovala, že třetí největší světová ekonomika nadále mírně oživuje, a poukázala na zotavování vývozu. Ten je klíčem k udržení růstové dynamiky, kterou vytvořila politika premiéra Šinza Abeho.

BOJ v dubnu pod tlakem Abeho vlády zavedla novou měnovou politiku v podobě razantních nákupů dluhopisů a dalších aktiv. Jejím cílem je podpořit dlouhodobý ekonomický růst eliminováním deflačních tendencí a zvýšením inflace během dvou let ke dvěma procentům.

"Japonská ekonomika mírně oživuje. Vývoz se všeobecně pozvedá vlivem zotavování zámořských ekonomik," uvedla BOJ.

Mezičtvrtletní tempo růstu japonské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 0,5 procenta po růstu o 0,9 procenta ve druhém kvartálu. Japonsko nicméně zaznamenalo již čtvrté čtvrtletí růstu za sebou, což je jeho nejlepší výkon za tři roky.

Ekonomiku by v příštím roce mohlo podkopat chystané zvýšení daně z obratu z pěti na osm procent, které má nastat v dubnu. BOJ ale předpokládá, že globální růst stihne oživit tak, aby mohl očekávaný pokles výdajů domácností kompenzovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK