Americké akcie po dobré zprávě z trhu práce výrazně posílily

06.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 6. prosince (ČTK) - Akciové trhy ve Spojených státech dnes výrazně posílily. Wall Street podpořily nečekaně dobré údaje z amerického pracovního trhu, který tak má za sebou čtyři měsíce solidního růstu v řadě. Na devizových trzích se díky statistice zvyšoval kurz dolaru, hlavně pak vůči japonskému jenu.

Dow Jonesův index vzrostl o 1,26 procenta na 16.020,20 bodu. Širší index S&P 500 zpevnil o 1,12 procenta na 1805,09 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 0,73 procenta a uzavřel na 4062,52 bodu.

Míra nezaměstnanosti v USA klesla v listopadu na sedm procent, a sestoupila tak na minimum za pět let. Pozornost investorů se díky těmto údajům zaměřila spíše na hospodářský růst, než na osud měnové politiky, jejímž prostřednictvím domácí ekonomiku podporuje americká centrální banka (Fed).

Celý tento týden až do dnešního dne americké akcie klesaly, a to navzdory příznivým ekonomickým zprávám, které u investorů vyvolávaly znepokojení, že Fed by svůj štědrý program nákupu dluhopisů mohl omezit. Americký pracovní trh nyní vykazuje stabilní růst, což podle agentury AP u některých oslabuje obavy, že největší světová ekonomika na toto omezení ještě není připravena.

Za celý týden nicméně Dow Jonesův index o 0,41 procenta klesl, zatímco index S&P 500 odepsal 0,04 procenta. Pro index S&P 500 je to první ztráta po osmi týdnech zisků. Nasdaq za týden o 0,07 procenta zpevnil.

Na devizovém trhu americký dolar vykazoval růst k japonskému jenu kvůli vyšším očekáváním, že Fed by svou podpůrnou politiku mohl omezit dřív, než se čekalo. Dolar k jenu stoupl o více než procento na 102,8645 JPY. Euro k dolaru vykazovalo růst o 0,2 procenta na 1,3701 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK