Českolipská teplárenská zdraží o 1,3 pct na 712 Kč za gigajoule

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Česká Lípa 12. prosince (ČTK) - Českolipská teplárenská zdraží od Nového roku domácnostem teplo a teplou vodu zhruba o 1,3 procenta. Za gigajoule tak budou odběratelé platit téměř 712 korun, je to o deset korun víc než v letošním roce. ČTK to dnes zjistila z ceníku, který teplárna zveřejnila na svých internetových stránkách. Cena je zatím předběžná, sdělil ČTK mluvčí společnosti Lukáš Jankovský. V Liberci zůstane podle něj cena na letošní úrovni, kdy domácnosti platí zhruba 706 korun za gigajoule.

Teplo v České Lípě bude patřit v kraji k nejdražším. Třeba v Jablonci dokonce lidem od Nového roku teplo zlevní. I Jablonecká energetická (dříve Jablonecká teplárenská a realitní) patřila do skupiny MVV. Od července je ale jediným vlastníkem město, které většinový balík akcií od MVV odkoupilo za více než 200 milionů korun. Město se rozhodlo v příštím roce teplo zlevnit z letošních 807 Kč za gigajoule na 689. "Snažíme se zabránit dalšímu odpojování bytových domů od centrálního zásobování, a to i za cenu, že bude teplárna ve ztrátě," řekl ČTK primátor Petr Beitl (ODS).

Českolipská teplárenská byla založena v roce 1996, od ledna 2009 je majoritním vlastníkem MVV Energie CZ, které patří také teplárna v Liberci. Teplem a teplou užitkovou vodou zásobuje bezmála 11.000 domácností v České Lípě a Dubé. Dodávky zajišťuje také pro bezmála 70 škol, úřadů, obchodních center a dalších subjektů. Na centrální vytápění je v České Lípě napojeno téměř 70 procent města. Za loňský rok teplárna kvůli vysokým zálohám vracela odběratelům téměř 13 milionů korun, což představovalo zlevnění na gigajoule zhruba o šest procent.

MVV v posledních letech do modernizace a zefektivnění výroby tepla v České Lípě investovala 200 milionů korun. Díky nově vybudovaným kogeneračním jednotkám dodává nejen teplo, ale také elektřinu do rozvodné sítě. Firma také propojila dříve oddělené soustavy, což by mělo odběratelům zajistit větší spolehlivost dodávek a stabilnější ceny tepla. Ani to ale nedokázalo zabránit některým domům v odpojení od soustavy. Třeba společnost CPI se rozhodla od teplárny odpojit svých 1600 bytů, domácnostem slibuje až o 15 procent nižší náklady na teplo.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK