Maloobchodní tržby v USA v listopadu vzrostly o 0,7 procenta

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 12. prosince (ČTK) - Tržby amerických maloobchodů v listopadu vzrostly o 0,7 procenta po růstu o 0,6 procenta v říjnu. Tempo růstu bylo nejvyšší za posledních pět měsíců, převážně díky prodeji aut a široké škále dalšího zboží. Uvedlo to dnes tamní ministerstvo obchodu. Zpráva tak podporuje očekávání, že americká centrální banka (Fed) by již brzy mohla začít omezovat svůj štědrý program nákupu dluhopisů.

Analytici v anketě agentury Reuters očekávali v průměru zvýšení tržeb o 0,6 procenta. Říjnový údaj byl zpřesněn směrem vzhůru z původních 0,4 procenta.

Jádrové tržby, které nezahrnují prodej aut, potravin, pohonných hmot a stavebního materiálu, se zvýšily o půl procenta po nárůstu v rozsahu 0,7 procenta v říjnu. Jádrové tržby naznačují, jak by se mohly vyvíjet výdaje spotřebitelů, které jsou hlavním motorem růstu americké ekonomiky. Analytici očekávají, že výdaje spotřebitelů by mohly zrychlit z dvouletého minima, kam se propadly ve třetím čtvrtletí.

Tržby prodejců aut a automobilových součástek se v listopadu zvýšily o 1,8 procenta. Naopak tržby čerpacích stanic o 1,1 procenta klesly. Tržby obchodů se stavebním materiálem a zahradním vybavením vzrostly o 1,8 procenta, v říjnu se naopak o 1,5 procenta snížily. Vyšší byly také tržby obchodů s nábytkem, elektronikou a sportovním zbožím. Tržby obchodů s oděvy se naopak o 0,2 procenta snížily.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK