Cena ropy Brent klesla, trh se chystá na obnovení vývozu z Libye

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 12. prosince (ČTK) - Severomořská ropa Brent se po středečním dočasném oživení vrátila pod 109 dolarů za barel. Trh se chystá na možné obnovení libyjského vývozu ropy a na to, že americká centrální banka (Fed) možná začne brzy omezovat svou podpůrnou měnovou politiku.

Před 16:00 SEČ cena Brentu klesla o 90 centů na 108,80 USD za barel. Americká lehká ropa WTI naopak mírně posílila na 97,60 dolaru.

Libyjský premiér Alí Zajdán ve středu sdělil, že výcholibyjští kmenoví vůdci umožní o víkendu otevřít tři tamní ropné přístavy. Kvůli blokádám, které podporují požadavky místních vůdců na posílení autonomie, je od července uzavřena většina libyjských ropných zařízení, což tlačilo ropu Brent v minulých měsících vzhůru.

Ropný trh je rovněž pod tlakem dohadů o krocích Fedu. Ten stále více naznačuje brzké zahájení ústupu od měnové stimulace a trh se obává, že by k tomu mohlo dojít už na zasedání příští týden.

"Celkově převládá riziko poklesu cen. O víkendu je to riziko z Libye. . . sice to není poprvé, co slíbili znovuotevřít terminály, tentokrát ale kmenoví vůdci říkají totéž. Příští týden je to pak zasedání Fedu," řekl agentuře Reuers analytik Olivier Jakob ze švýcarské firmy Petromatrix.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 108,80 109,70 New York - Nymex WTI leden 97,58 97,44

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK