Americké akcie dál oslabují, trh čeká na zákrok Fedu

12.12.2013 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 12. prosince (ČTK) - Americké akcie pokračují v oslabování třetí den po sobě. Wall Street se obává, že centrální banka by díky zlepšování ekonomiky a dohodě politiků na financování federální vlády mohla již brzy zahájit ústup od podpůrné měnové politiky.

Dow Jonesův index kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) oslaboval o 0,6 procenta a byl kolem 15.747 bodů. Širší index S&P 500 po pondělním dosažení nového maxima klesal o 0,3 procenta na 1778 bodů. Souhrnný index trhu Nasdaq se pohyboval kolem 4000 bodů se ztrátou 0,1 procenta.

Úterní rozpočtová dohoda Kongresu zvýšila vyhlídky na to, že Fed brzy omezí podpůrné nákupy dluhopisů, které letos přispívaly k výraznému růstu akciových indexů. Hlavní indexy ve středu utrpěly nejhlubší ztráty za poslední měsíc. Měnový výbor Fedu zasedá příští týden.

"Víme sice, že Fed nakonec začne stimulaci omezovat, nevíme ale, do jaké míry, jaký to bude mít dopad a tak dále. Nejbližším zdrojem obav je, že k tomu dojde na zasedání příští týden," řekl agentuře Reuters Tim Ghriskey z investiční společnosti Solaris Asset Management.

Trh se zaměřoval na nové akciové emise. Akcie hotelové společnosti Hilton Wordlwide debutovaly vzestupem o sedm procent nad emisní cenu. Sledovaly se rovněž akcie Facebooku, které se zařadí do indexu S&P 500. Kurz Facebooku vzrostl o více než tři procenta.

Údaje o silném růstu maloobchodních tržeb potvrdily trend zrychlování ekonomické expanze. Další dnešní čísla ukázala na druhé straně výrazný vzestup počtu nových nezaměstnaných za minulý týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK